Nem mindegy, hogy milyen gyorsan záródik a kapu

Médium:
Publikálás dátuma:
2023. Apr. 09.

„A vállalatok több mint 80 százaléka szerint energiahatékonyságot növelő beruházásokra is szükség van a versenyképesség fenntartásához.” – jelenti az Ernst & Young, a magyarországi közép- és nagyvállalatok körében készített felmérésében. Az ipari vállalatok energetikai beruházása akár éven belül is megtérülhet a fűtési és hűtési költségek megtakarításával. Ezzel a vállalatok jelentős versenyelőnyre tehetnek szert most és az elkövetkező években. Hogyan tudják hatékonyabbá tenni az energiafogyasztásukat? Ennek jártunk utána.

Hogy állnak a vállalatok az energiahatékonysággal?

Ugyan kiemelt stratégiai kérdés és egyértelműen foglalkoztatja az ipari vállalatok vezetőit az energiahatékonyság növelésének szükségessége, az Ernst & Young felmérése alapján közölt számok azonban meglehetősen beszédesek és ijesztőek. A legtöbb hazai cég energiaköltsége 2022-ben minimum a háromszorosára nőtt: eszerint tízből nyolc cég energiaköltsége legalább megtriplázódott tavaly, míg a megkérdezettek közel fele (46 százalék) minimum ötszörös emelkedést tapasztalt. Ugyanakkor a kutatás kimutatta, hogy mindössze a vállalatok negyede döntött úgy, hogy a jelenlegi fogyasztását energetikai beruházással csökkentené. Ez a tendencia nem túl biztató.

A jelenlegi energiakrízis új megközelítést igényel a döntéshozóktól. A hagyományos pénzügyi szemléletű vállalatvezetők azonnali lépést tettek, hogy legalább részben áthárítsák a megnövekedett energiaköltségeket a fogyasztókra. Azonban az áremelés aligha jelent gazdaságilag sikeres megoldást. Ezzel szemben a stratégiai szinten gondolkodó, rugalmasságra és gyors cselekvésre kész vállalatvezetők a gazdasági környezet veszélyeit és a támogatási lehetőségeket együttesen elemezve megelőző, stratégiai lépéseket tesznek az energiahatékonyság növelésére. Ez pedig rövid- és hosszútávon is sokkal eredményesebb megoldás. Ezzel jelentősen csökkenthetők az energiaszámlák és ne feledkezzünk meg arról, hogy az energiahatékonyság növelésével a vállalat komoly lépést tesz a fenntartható működés irányába. A fenntarthatóság a vállalatok szempontjából a közelmúltig úgy jelent meg, mint extra költség, mely egyértelműen negatív hatással van a vállalat versenyképességére és pénzügyi eredményére. A mai körülmények között meg kell fordítani a gondolatmenetet és cselekedni kell: kifizetik az elkövetkező hónapokban a megnövekedett energiaszámlákat vagy energetikai beruházásokba fektetik ezt a pénzt? A vállalatoknak akár a beruházás értékét meghaladó bevételük is keletkezhet a fenntarthatóságot növelő energetikai beruházással. Ezen túl nő a vállalat versenyképessége és pozitív megítélése a stakeholderek, mint például fogyasztók, beszállítók, alkalmazottak részéről.

Hogyan keletkezhet a beruházást meghaladó bevétel az ipari épületeket érintő energetikai beruházással?

Magyarországon is elérhető az Európa 16 országában már sikerrel alkalmazott, az ipari épületek energiahatékonyságának növelését célzó támogatási rendszer.

A cégek bevételre tehetnek szert az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszerben (EKR) az ipari épületeket érintő energetikai beruházással. Első lépésként érdemes egy, az EKR-t ismerő és alkalmazó beszállítót bevonni a tervezésbe, aki rendelkezik az EKR-hez szükséges kalkulációval, EKR-tapasztalattal, ismeri a megtakarítási lehetőségeket. Meglepő lehet például, hogy míg a napelemek telepítése nem, addig a hagyományos ipari kapuk cseréje gyorsmozgású ipari kapukra energetikai beruházásnak minősül az EKR-ben.

A közös munka az energetikai táblázat kitöltésével indul. A beruházó gazdasági társaság ipari épületének energetikai paramétereivel kitöltött kalkuláció azonnal megmutatja a megtakarítási lehetőséget. A vállalatok az energetikai beruházással megtakarított GJ-ok értékesítésével tehetnek szert bevételre, továbbá alanyi jogon igénybe vehetik a TAO-kötelezettség csökkentését is. Ezzel a beruházás megtérülése hónapokban mérhető, a közepes fejlesztések esetén akár azonnali megtérüléssel lehet számolni, több ipari kapu cseréjével pedig a beruházást meghaladó bevétele keletkezik a beruházónak. Az EFAFLEX gyorsmozgású kapuk magyarországi forgalmazója elmondta, hogy a megnövekedett igények miatt célszerű a közös helyszíni felmérést mielőbb egyeztetni az energetikai számítás elvégzése érdekében. Ez az első lépés a vállalati döntés előtt és nem jár költséggel az ipari kapuk cseréjét tervező vállalat számára.
Az egyik leggyorsabban megtérülő, az ipari épületek energiahatékonyságát növelő beruházás a hagyományos ipari kapuk cseréje gyorsmozgású ipari kapukra.
© EFAFLEX Hungária Kft.

A hosszútávú fűtésmegtakarítás lehet a legnagyobb előny

Az ipari épületek esetén az ipari kapuk hőátbocsátási tényezője, nyitási sebessége és a vállalat logisztikai folyamatai együttesen befolyásolják az épület fűtési és hűtési energiaszükségletét. Az ipari kapuk rekonstrukciójával az ipari épületek energiahatékonysága nő. A korszerű, hőszigetelt ipari kapuk alacsony hőátbocsátási tényezője meghatározó hatékonyságnövelő tényező, ugyanakkor meglepően magas megtakarítás köszönhető a gyorsmozgású kapuk nyitási sebességének. A modern gyorsmozgású ipari kapuk nagy nyitási és zárási sebessége miatt csökken a külső és belső tér között a légcsere. A hagyományos ipari kapuk gyakran a teljes rakodási folyamat alatt nyitva vannak. Ez azonban rendkívül pazarló megoldás! Az energiahatékony gyorsmozgású kapuk nyitási sebessége akár 2m/s, a logisztikai folyamatok lassítása nélkül rendkívül gyorsan nyitnak-zárnak, ezzel nagymértékben csökkentik az épület fűtési és hűtési költségét. Az energetikai beruházás a rövid megtérülés után sok éven át biztosítja az alacsony fűtési és hűtési költségeket, mely megtakarítás a gazdasági társaságnál marad.

További bejegyzések
Az EFA csoport is részt vett a FoodTechShow kiállításon, ahol bemutattuk legújabb technológiai megoldásainkat.
Az EFA csoport is részt vett a nemzetközi gyógyszeripari és biotechnológiai üzleti csúcstalálkozón.
A világ leggyorsabb ipari kapuját gyártó német EFAFLEX cég gyorskapuit forgalmazó EFAFLEX Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, Köbli Attila válaszolt kérdéseinkre.
Megosztás

Kérjen cégére szabott ajánlatot mérnök értékesítő kollegáinktól

EFAFLEX Hungária Kft.
Az ipari gyorskapuk specialistája
Kapcsolat
Buda Center
1016 Budapest, Hegyalja u. 7-13.
Közösség
Copyright © 2024 EFAFLEX Hungária Kft. - All Rights Reserved