Ipari kapukkal az energiaárak ellen

Médium:
Publikálás dátuma:
2023. Jun. 07.

Sokat segíthetnek az energiaköltségek féken tartásában a jól megválasztott ipari kapuk, hiszen használatukkal csökkenthető az ipari és logisztikai épületek hűtési és fűtési energiaköltsége. Bálint Anna, az EFAFLEX Hungária Kft. marketing vezetője erről, és a vállalat Ipar Napjai kiállításon való részvételéről adott interjút lapunknak.

 

– Mivel készült az EFAFLEX Hungária Kft. az Automotive Hungary és Ipar Napjai kiállításra?

– Ez az első alkalom, amikor megjelenünk az Ipar Napjai kiállításon, a megelőző években a Construma építőipari szakkiállításon vettünk részt. Két fő üzenete van az ittlétünknek: az energiahatékonyság és a digitalizáció. Sok újdonsággal érkeztünk, a legfontosabb az energetikai számítás és az ipari kapuk Prediktív Digitális Szolgáltatása.

– Így, hogy első alkalommal van jelen a kiállításon a cég, milyen forgalomra számítottak?

– Termékinstallációkkal és folyamatos prezentációk segítségével mutatjuk be az energiahatékony ipari gyorskapu megoldásokat és a tűz- és füstgátló újdonságainkat. Komoly előkészületek, online kampány előzte meg a kiállításunkat, a célunk az volt, hogy a potenciális ügyfeleket és a meglévő partnervállalatok vezetőit és pénzügyi döntéshozóit meghívjuk a standunkra. Az első nap látogatottsága ugyan alacsonyabb volt a vártnál, azonban a második és a harmadik nap már sokan érkeztek a kiállításra. A meghívottak is szép számmal érkeztek a standhoz.

– Az energiahatékonyság kérdése megjelent a cég által a Techtogetherre adott feladatban is. Hogyan segítik az EFAFLEX termékei az energiahatékonyságot?

– A hagyományos szekcionált kapuk EFAFLEX ipari gyorskapukra történő cseréje az ipari épületek energetikai beruházása. A beruházással megtakarítható fűtési és hűtési költségek sok éven át a vállalatoknál maradnak az ipari kapuk cseréjét követően. Több kapu cseréje esetén a beruházó vállalatnak a beruházás mértékén felüli bevétele keletkezik az EKR-ben. A megtakarítás mértéke függ a logisztikai folyamatoktól és az épület paramétereitől is. A Techtogether feladattal a standunkra érkező versenyzők figyelmét ráirányítottuk arra a hosszútávú problémára, amit a magas energiaárak jelentenek.

– A kapuk nyitása és zárása során másodpercekről beszélünk. Hogyan lehet mégis ilyen nagy az energiamegtakarítás a segítségükkel?

– A Premium EFAFLEX hőszigetelt ipari kapuk két méter/szekundum sebességgel nyitnak, működésük nem akadályozza a logisztikai folyamatokat. A szekcionált kapuknál jellemző, hogy a teherautó érkezésekor kinyitják a kaput majd csak a rakodási folyamat végén zárják be azt – a mi gyorsmozgású kapuink azonban folyamatosan tudnak nyitni és zárni a targoncák áthaladásakor, ezzel megelőzhető a légcsere a külső és belső tér között, jelentős fűtési és hűtési energiamegtakarítás érhető el. Fontos megemlíteni, hogy az EFAFLEX gyorskapuk 250 ezer nyitási ciklust teljesítenek egy karbantartási intervallum alatt. Ha 365 nappal számolunk, akkor ez több mint 680 nyitás/nap! A kapuk élettartama is hosszabb, mint a hagyományos ipari kapuké. Mindegyik kapunk IoT-képes, integrálható az Ipar 4.0 folyamatokba.

 

 

Bálint Anna, EFAFLEX Hungária Kft. | Fotó: EFAFLEX

 

 

– A másik fő üzenet, a digitalizáció hogyan jelenik meg az EFAFLEX termékeiben?

– 2022-ben megalakult az EFASERVICES Hungary Kft., a cégcsoportunk rakodástechnikai berendezés és ipari kapu szerviz- és karbantartás szolgáltató cége. A standunkon bemutatjuk az EFPREDICT-et, a Prediktív Digitális Szolgáltatásunkat, aminek a kifejlesztése saját kutatás-fejlesztési projektünk. Ezzel a szolgáltatással a kapuk üzemhányada közel százszázalékos. A hálózatban működő automata gyártósorok, robotcellák és logisztikai folyamatok esetén alkalmazható integrált EFAPREDICT eszköz moduláris felépítésű. A folyamat- és működési adatok gyűjtése és intelligens elemzése lehetővé teszi az üzemi alkatrészek karbantartási idejének előrejelzését. Ezen adatok valós idejű továbbítása és feldolgozása a hálózaton keresztül egy központi üzleti rendszerben történik. Az adatvezérelt elemzések gyors megtétele szükséges a karbantartási és válaszprotokollok (emberi és automatizált) kialakítása érdekében. A gyűjtött adatok elemzése teszi lehetővé, hogy a működési hibák észlelése előtt kezdeményezze a rendszer a szükséges karbantartási feladatot, megküldve a karbantartási feladatkódot az EFASERVICES központi szerverére. A váratlan üzemszünetek költségei jelentősen csökkenthetők a szolgáltatás igénybevételével, ezen túl növelhető a vállalatok energiahatékonysága.

– Az említetteken túl milyen termékei vannak még a vállalatnak?

– Kínálatunkban találhatóak még tűzvédelmi nyílászárók. Az EFAFLEX Hungária Kft. 2005-ben alakult, 2011-től forgalmazza és telepíti a német STÖBICH cégcsoport tűzgátló megoldásait, például füstkötényfalakat, tűzvédelmi kapukat és a konvejorpályák tűzgátló lezárását. A kiállításon bemutatásra került legújabb fejlesztés a Multi Fire Detector, mely füst- és tűz detektáló intelligens kamera és felismerő szoftver. Alkalmas beltéri, kültéri és dinamikus területek (pl. szállítópályák) monitorozása. Az ipari és logisztikai épületek esetén kulcskérdés a tűz keletkezése és észlelése között eltelt idő lerövidítése. Az optikai-termikus kamera és a szabadalmazott felismerő szoftver együttes használatával elérhető a kritikus idő csökkentése. Ajánlott az MFD alkalmazása pl. hulladékkezelők és feldolgozók területén, ahol a hulladék öngyulladásának veszélyszintje magas, gabonatárolók füst- és tűz detektálására valamint olyan járműipari vállalatok esetén, ahol elektromos autókat tárolnak, melyek lítium-ion akkumulátorai kiemelt tűzveszélyt jelentenek.

A kamera összeköthető digitális tűzvédelmi rendszerekkel, ez a termék egy piaci rést tölt be, hasonló termékről nem tudunk.

A standunkon bemutatunk egy EFAFLEX gépvédelmi kaput is, ezzel együtt felépítettünk egy robotcellát, ahol egy robotkar dolgozik. A gépvédelmi kapuink elérhetők lézerálló, hegesztésálló és fokozottan tűzálló kivitelben is. Sok érdeklődő áll meg a robot mellett, mely stresszlabdát ad. Lezár a gépvédelmi kapu a robotkar működésének idejére, így védve az embert és a gépet a robot mozgása alatt. Mikor megáll a robot a labda a kiadónyílásból vehető el.

– Hogyan érintette az EFAFLEX-et az energiaválság?

– Erre a kihívásra azonnal reagáltunk, és a piac edukációját kampányszerűen folytatjuk: felhívjuk az ipar, logisztika és kereskedelem gazdasági szereplőinek figyelmét arra, hogy megelőző lépésekre van szükség. Az energiaválság nem egy rövidtávú probléma. A köztudatban, a fejekben elsődleges a nyílászárók cseréje, ha az ipari épületek energiahatékonyságának javításáról van szó, ugyanakkor sokan megfeledkeznek az ipari kapukról. Erőforrásokat fordítottunk a háttértámogatás megteremtésére. Mérnökeink helyszíni bejárással, a logisztikai folyamatok elemzésével, energetikai számítással kezdik a közös munkát. Ebben a fázisban már konkrét adatokat láthatnak a partnereink a beruházás várható eredményéről. Stratégiai megállapodást kötöttünk energetikai auditra jogosult céggel, aki garanciát vállal a számított energiamegtakarításra. Elsőként reagáltunk az iparágunkban olyan megoldás fejlesztésével, mely az épületen belüli rámpakiegyenlítők hőszigetelésével jelentős megtakarítást eredményez a beruházóknál. A Termozsilip beépítésével fűtési/hűtési energiamegtakarítás érhető el, mely a logisztikai folyamatoktól független megtakarítás.

Számos cég keresett meg minket az energiaválság hatására azzal, hogy szeretné az ipari kapuit modernizálni, és ezzel költséget megtakarítani. Tapasztalatainkat megosztjuk partnereinkkel, az energetikai beruházás teljes folyamatában, a tervezéstől a kivitelezésig, sőt azon túl a szerviz és tervszerű karbantartás szolgáltatásainkkal állunk partnerek rendelkezésére. A Prediktív Digitális Szolgáltatásunk növeli partnereink vállalati folyamatainak hatékonyságát.

További bejegyzések
Az EFA csoport is részt vett a nemzetközi gyógyszeripari és biotechnológiai üzleti csúcstalálkozón.
A világ leggyorsabb ipari kapuját gyártó német EFAFLEX cég gyorskapuit forgalmazó EFAFLEX Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, Köbli Attila válaszolt kérdéseinkre.
A gyógyszeripar szigorú követelményeket támaszt az ipari kapuk minőségével szemben. Az EFAFLEX nagy-légtömörségű tisztatéri gyorskapuk
Megosztás

Kérjen cégére szabott ajánlatot mérnök értékesítő kollegáinktól

EFAFLEX Hungária Kft.
Az ipari gyorskapuk specialistája
Kapcsolat
Buda Center
1016 Budapest, Hegyalja u. 7-13.
Közösség
Copyright © 2024 EFAFLEX Hungária Kft. - All Rights Reserved