Ez az energetikai beruházás rövid távon megtérül, sőt bevételt generál

Médium:
Publikálás dátuma:
2023. Feb. 08.

A megnövekedett energiaárak okozta gazdasági környezetet nem szükséges bemutatni, az energiakrízis kivétel nélkül minden szektorra hatással van. A vállalatvezetők keresik a megoldást, hogyan csökkenthetik a vállalatok energiafogyasztását. Két szemlélettel vizsgálják a lehetőségeket, megszorítás vagy energetikai fejlesztés. Az energetikai beruházásba fektetett tőke azonban hamarabb megtérül, mint sokan gondolnák.

A modern vállalatvezetés alaptétele a gazdasági változások folyamatos követése, a gyors alkalmazkodás. Ha a döntéshozók az elkövetkezendő hónapokban fizetendő fűtési vagy hűtési költségekre szánt forrásokat inkább energetikai beruházásra szánják, az alábbi kedvező lehetőségekkel találják szembe magukat.

Az energiahatékonyság növelése a kulcs

A cégek akár bevételre is szert tehetnek az ipari épületek energiahatékonyságának növelését célzó beruházással az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszerben (EKR). Az Európában már 16 tagállamban sikerrel alkalmazott szisztéma lényege, hogy a gazdasági társaságok olyan beruházást valósítsanak meg, mely igazolt energiamegtakarítást eredményez.

De hogy néz ki ez a folyamat a gyakorlatban? Első lépésként érdemes egy, az EKR-t ismerő és alkalmazó beszállítót bevonni a tervezésbe, aki rendelkezik az EKR-hez szükséges kalkulációval, EKR tapasztalattal, ismeri a megtakarítási lehetőségeket. Meglepő lehet például, hogy míg a napelemek telepítése nem, addig a hagyományos ipari kapuk cseréje gyorsmozgású ipari kapukra energetikai beruházásnak minősül az EKR-ben. A közös munka az energetikai táblázat kitöltésével indul. A beruházó gazdasági társaság ipari épületének energetikai paramétereivel kitöltött kalkuláció azonnal megmutatja a megtakarítási lehetőséget. A vállalatok bevételre tehetnek szert az energetikai beruházással megtakarított GJ-ok értékesítésével, továbbá alanyi jogon igénybe vehetik a TAO-kötelezettség csökkentését is. A beruházás megtérülése hónapokban mérhető, a közepes fejlesztések esetén akár azonnali megtérüléssel lehet számolni, több ipari kapu cseréjével pedig a beruházást meghaladó bevétele keletkezik a beruházónak.

A legnagyobb előny a hosszú távon megtakarított fűtési költség

Az ipari épületek esetén az ipari kapuk hőátbocsátási tényezője, nyitási sebessége és a vállalat logisztikai folyamatai együttesen befolyásolják az épület fűtési energiaszükségletét. Az ipari kapuk rekonstrukciójával az ipari épületek energiahatékonysága nő. A korszerű, hőszigetelt ipari kapuk alacsony hőátbocsátási tényezője meghatározó hatékonyságnövelő tényező, ugyanakkor meglepően magas megtakarítás köszönhető a gyorsmozgású kapuk nyitási sebességének. A modern gyorsmozgású ipari kapuk nagy nyitási és zárási sebessége miatt csökken a külső és belső tér között a légcsere. A hagyományos ipari kapuk gyakran a teljes rakodási folyamat alatt nyitva vannak. Ez azonban rendkívül pazarló megoldás – ne fűtse az udvart! Az energiahatékony gyorsmozgású kapuk nyitási sebessége akár 2m/s, a logisztikai folyamatok lassítása nélkül rendkivül gyorsan nyitnak-zárnak, ezzel nagymértékben csökkentik az épület fűtési költségét. Az energetikai beruházás a rövid megtérülés után sok éven át biztosítja az alacsony fűtési költségeket, mely megtakarítás a gazdasági társaságnál marad.

Egy autóipari beszállító már váltott: így valósult meg a projekt

A vállalat által használt ipari épület több mint 200 000 m2 alapterületű, a fűtésrendszere pedig gázüzemű és 80 db ipari kapuval rendelkezik. A vállalati logisztika nagy targoncaforgalommal működik.

A fejlesztés indulásakor az alábbi paraméterek jellemezték a cég logisztikai folyamatait.

Jellemzően az összes ipari kapu közül 3 db hagyományos szekcionált kapun történt a logisztikai folyamatok 40%-a. A gyors, akadálytalan rakodás bonyolítása érdekében naponta minimum 40 alkalommal, minimum 10 percig folyamatosan nyitva voltak a gyakori használatban lévő ipari kapuk.

Az épület műszaki jellemzőinek vizsgálatával, úgy mint a kapun megvalósuló légcsere mérésével, a fűtési rendszer COP-teljesítményadatainak felhasználásával és az elvárt hőmérséklet figyelembevételével a számított energiaveszteség ennél az épületnél közel 330 000 Kwh/év volt.

Az alábbi diagram azt szemlélteti, hogy az energetikai fejlesztés során üzembe helyezett hőszigetelt, hőhídmentes gyorsmozgású kapukkal az energiamegtakarítás több mint 1000 GJ/év, a beruházás megtérülése pedig 16 hónap.

A mai energiaárakkal modellezett energiamegtakarítás ennél az energetikai beruházásnál több mint 18 millió Ft/év. A beépített hőszigetelt, hőhídmentes gyorsmozgású kapuknak rendkívül alacsony a karbantartás-szükséglete az elkövetkező években, a karbantartási költségek elenyészőek a fűtési költségmegtakarításhoz képest.

Szempontok a költségcsökkenésen túl

Nem szabad megfeledkezni arról, hogy az energiahatékonyság növelésével csökken a környezet terhelése. Közhelyszerű tény, hogy az a legzöldebb energia, amit nem kell megtermelni, mert nincs rá szükség. A bemutatott beruházással a vállalat CO2-megtakarítása több mint 60 tCO2 e/év. Ezen felül további mérhető előnyként kell megemlítenünk a munkakörnyezet komfortjának növekedését, valamint a növekvő munkateljesítményt is.

Az energiahatékonyság növelése stratégiai kérdés az ipar, a kereskedelem és a logisztika szereplői számára. Az ipari csarnokok és logisztikai épületek tudatos energetikai tervezése, a jól megválasztott külső és belső ipari gyorsmozgású kapuk hozzájárulnak a fűtési/hűtési költségek és a környezetterhelés csökkentéséhez, a vállalati teljesítmény növeléséhez.

További bejegyzések
Az EFA csoport is részt vett a FoodTechShow kiállításon, ahol bemutattuk legújabb technológiai megoldásainkat.
Az EFA csoport is részt vett a nemzetközi gyógyszeripari és biotechnológiai üzleti csúcstalálkozón.
A világ leggyorsabb ipari kapuját gyártó német EFAFLEX cég gyorskapuit forgalmazó EFAFLEX Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, Köbli Attila válaszolt kérdéseinkre.
Megosztás

Kérjen cégére szabott ajánlatot mérnök értékesítő kollegáinktól

EFAFLEX Hungária Kft.
Az ipari gyorskapuk specialistája
Kapcsolat
Buda Center
1016 Budapest, Hegyalja u. 7-13.
Közösség
Copyright © 2024 EFAFLEX Hungária Kft. - All Rights Reserved